Lyga (1990-2001) was de eerstgeborene in haar nest en verdiende op die manier haar verblijf bij ons. Ze was een zachtaardige teef, die altijd wilde spelen en uiteindelijk zeer ondergeschikt was aan haar moeder Asvany.

In één opzicht leek ze heel erg veel op haar moeder: haar tomeloze energie. Dit werd bemoeilijkt door een auto-ongeluk toen ze bijna 2 was, maar ze kwam verrassend goed uit de knieoperatie die nodig was om haar zwaar beschadigde knie (gescheurde kruis- en mediaalbanden) in orde te krijgen. Ze bleef in een relatief goede conditie tot zo'n jaar of 11, ondanks de voorspellingen van de dierenarts.


Ze was zachtaardig, betrouwbaar, aanhankelijk en duidelijk ondergeschikt aan haar moeder. Toen die stierf was ze erg in de war en niet in staat die leidende rol over te nemen. De Lancashire Heeler Marple probeerde haar in die rol te drukken, maar dat lukte niet. Marple nam het toen maar over.

Omdat Lyga als eerstgeborene de eerste hond was die we ooit zelf gefokt hadden, heeft ze een speciaal plekje in ons hart. Door de dominantie van haar moeder is ze echter nooit doorgegroeid tot een `echte` kuvasz. Hoewel ze in allerlei gedragingen zeer typisch was, kon ze één ding niet geven, namelijk bescherming. Maar mede daardoor was ze een heel erg prettig maatje.