Zoals elders gezegd, dreven de Heelers vee, koeien om preciezer te zijn. Ze dreven de koeien van de haven naar de slachterijen, vandaar ook de bijnaam "butcher's dog". Dat drijven doen ze door de koeien in de hakken te bijten. Meteen na zo'n beet duiken ze weg om niet geraakt te worden door de schop van de koe. Vanwege die techniek heten ze ook wel "nip 'n duck dog". Voor het drijven van schapen zijn ze minder geschikt, omdat ze te snel zijn. Het is niet ondenkbaar dat ze schapen "dooddrijven". Toch kunnen ze met enige training hier wel voor gebruikt worden. Ze werken wel totaal anders dan de Border Collies.

Toen het veetransport werd overgenomen door de trein, verdwenen de Heelers naar de boerderijen waar dit type honden wel overleefde maar werd vermengd met andere rassen. Op de boerderijen ving de Heeler ongedierte zoals ratten en muizen. Daarvoor is "terrierbloed" nodig. Bij de meeste Heelers komt dat er wel uit. Eén van onze pups kwam op de geitenboerderij, waar hij woonde, gemiddeld met één rat per dag thuis. Een logé van nog geen jaar wist bij ons al op zijn tweede vakantiedag een rat om te leggen.

De huidige Heelers hebben deze kwaliteiten nog in wisselende mate. Instinctief zie je ze vaak nog naar de hakken van koeien (maar ook paarden) duiken. Dat is niet altijd handig in onze samenleving, maar ze zijn goed te trainen. Dat leergierige gedrag vertaalt zich ook in goede prestaties bij gehoorzaamheids- en behendigheidscursussen. Voor een Heeler is Behendigheid (Agility) een fantastische uitlaatklep.

Andere karaktereigenschappen

Een Heeler is uitermate aanhankelijk naar zijn gezin toe. Dat is natuurlijk niet zo vreemd voor een herdertje. Hun vrolijke aard maakt ze tot goede gezinshonden, maar omdat ze een enorme werklust en energie hebben zal men er wel regelmatig mee op uit moeten. Lange wandelingen zijn geen probleem, te korte uitlaatbeurten leiden uit overtollige energie die er dan binnen wordt "uitgegooid". 

Grote hond in kleine verpakking

Het is niet verstandig om een Heeler als kleine hond te beschouwen. Zeker reuen kunnen nogal macho overkomen. Ze zijn zich namelijk nauwelijks van hun kleine gestalte bewust. Ze hebben dus een consequente hand nodig die tegelijkertijd kwistig met beloningen is (pas op voor overgewicht!). De meeste Heelers werken hard voor beloningen!

Wat ik zelf merk is, dat ze goed overweg kunnen met andere honden, maar dat als de "collega" wordt weggehouden van onze honden, een vijandige houding ontstaat die zich in veel gekef uit. Maar een kennismakingsronde lost dat meestal wel weer op.