Waarom een kuvasz voor ons?

De keuze bij de eerste, Elya, was geen beredeneerde: we vielen voor de charmes van Anouk, de geplande moeder. Maar ondanks de problemen die Elya qua gezondheid had vielen we voor het eigenzinnige, zelfstandige in de kuvasz. Tegelijkertijd toont een kuvasz aanhankelijkheid, zij het niet altijd openlijk. Een kuvasz moet in potentie een zelfstandig werkende hond zijn, met veel zelfvertrouwen. Een kuvasz mag niet snel bang zijn. En dat hebben we elke keer weer teruggevonden in onze honden.

En waarom geen kuvasz meer voor ons?

Die vraag is vrij simpel te beantwoorden. Na Trudi's hersenbloeding moeten we er vanuit gaan dat een kuvasz haar ziet als een te beschermen object. Met de laatste kuvasz, Sissi, hadden we het geluk dat die totaal geen beschermende neigingen had. Maar die gok durven we niet meer te nemen. Met de thuiszorg dagelijks over de vloer en buren die zo naar binnen lopen, is een kuvasz een potentieel probleem. Ik weet in ieder geval zeker dat Asvany Trudi zou hebben beschermd. En natuurlijk, je zou ze er aan kunnen laten wennen, maar in de situatie dat Trudi zou vallen (en dat is niet ondenkbeeldig), zal een hond als Asvany zeker beschermend optreden en niemand erbij laten komen.

Bij het karakter van een kuvasz heb je een stabiele, misschien zelfs overheersende baas nodig. Trudi was dat, ondanks haar kleine gestalte, zeker, maar in haar huidige conditie zeker niet. En dat zal feilloos door een kuvasz worden aangevoeld, die daarop de regie zal overnemen.